top of page

Miért hasznos a másodvetés?

A másodvetés ideje júliusban érkezik el, ezért ilyenkor sem szabad tétlenkedni, sőt, már a hideg évszakokra is el kell kezdeni a felkészülést!Nyakunkon a július, ami remek lehetőséget tartogat a házi veteményesben is a másodvetésre. Mivel július végére kiürülnek a veteményesek, sokan még megragadják a lehetőséget és augusztusban is ültetnek néhány zöldségfélét. Ahhoz, hogy ügyesen használjuk ki a másodvetés időszakát, ismernünk kell azokat a növényeket, amiket ilyenkor érdemes elvetni. Persze, mielőtt fejest ugranánk veteményezésbe, jó, ha tudjuk, milyen feltételeket kell megteremtenünk, hogy sikerrel járjon a másodvetés.


Mint minden ültetés előtt, így most is el kell távolítanunk a maradék növényrészeket, gyökereket, leveleket, majd érdemes felásni a talajt, hogy megmozgassuk a földet. Ez azért fontos, mert a felforgott földhöz adjuk majd hozzá a komposztot vagy a műtrágyát és természetesen HerbBacto-Vital A mikrobiológiai készítményt, hogy ezzel is gazdagítsuk az ültetvényünk talaját. Ezután nincs más hátra, mint az összekevert földet elegyengetni és elkészíteni az ágyásokat. A késői termények sikere nagyban függ attól, hogy a talajt jól előkészítették-e, ezért az ásás, és az aprólékos gereblyézés ilyenkor is elengedhetetlen. A szakemberek szerint érdemes olyan fajtákat választani, amik nem csak az augusztusi meleget, de az októberi hűvösebb időt is elviselik. Ilyen a hónapos-, nyári-, téli retek, a fejes káposzta, a karfiol, a kapor, a brokkoli, a kelkáposzta, a kínai kel, a cékla, az áttelelő hagyma, az uborka, a zöldbab, a spenót, a rukkola, a bazsalikom és a zöldborsó.


Amikor a másodvetés növényei már fejlődőben vannak, akkor bőségesen el kell látni őket öntözővízzel, tápanyaggal valamint HerbBacto-Vital „A” talajkondícionálóval (2 dl/100 m2/hét). Ne feledjük, hogy másodvetésben néhány növényfaj kevesebbet terem ugyan, mint fővetésben, de ha üresen hagynánk a területet, akkor is kellene vele dolgoznunk (talajművelés, gyomirtás)! Késői másodvetésben a korai karalábé a tavaszihoz hasonló, zsenge termést ad őszre, és a korai fajták még augusztusban is ültethetők. Bár a káposztafélék többségének létezik helyrevetéses szaporítási módszere, a nyári időszakban – a kínai kel kivételével – mindenképpen érdemes palántát ültetni. Ugyanakkor a kínai kel a többi káposztafélétől eltérő igényű, hiszen őszi szedésre augusztusi helyrevetéssel érdemes termeszteni. A levélzöldségek közül az őszi fejes salátát és a tépősalátát augusztus közepén a legjobb ültetni. Augusztus végén helyre vethető a madársaláta, az őszi spenótot pedig a hónap második felében vagy szeptember első felében érdemes elvetni.


A gyökérzöldségek közül a hónapos retek, az őszi-téli retkek, valamint a cékla a másodvetéshez leggyakrabban használt fajok. Mindegyiket a végleges helyére vessük, az őszi és téli retket lehetőleg augusztus közepén, az őszi hónapos retket pedig szeptember elején. A rövid tenyészidejű céklafajták vetésideje augusztusban van.


Mi a házi kertünkben vegyszermentesen termesztünk mindent. Betegségek, kártevők távol tartására, megelőzésére a HerbBacto-Vital L (leveles) terméket használjuk 3%-os hígításban permetezve. Amennyiben Ön is sikeres másodvetést szeretne, keressen minket bizalommal termékeinkért!

bottom of page