házikert, zöldség

A HerbBacto-Vital tökéletesen illeszthető a modern zöld háztartások életvitelébe. Egy zöld háztartás törekszik arra, hogy ne kerüljön zöldhulladék a kommunális szemétbe, az étkezés és kertészkedés során keletkező szerves anyagok valamilyen módon visszakerüljenek a körforgásba és zöldségtermesztésre vagy dísznövények alá felhasználhatóak legyenek. Mindezt a lehető leggyorsabban, hiszen egy kiskert területe igencsak korlátozott, nincs hely nagy zöldhulladék kupacok tárolására.  A HerbBacto-Vital mikroorganizmusai fontos szerepet játszanak a talajélet alakításában. Olyan mikróba közösség, amely segít a szervetlen és szervesanyagok lebontásában, mélyrehatón segíti a növények gyökérnövekedését, zöldtömegének fejlődését és aktív szerepet játszik a növények természetes immunrendszerének kialakításában, fenntartásában. Kedvezően befolyásolja a talaj fizikai-kémiai tulajdonságait, valamint a víz- és tápanyag-szolgáltató képességét.

Élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási idő = 0 nap.

 Használata

HerbBacto-Vital A (alap készítmény)

termesztésben javasolt mennyiség:

– tápanyaggal feltöltött talajon (szervestrágya, granulált trágya, komposzt, műtrágya) talajelőkészítéskor tiszta vízzel hígítva 3 dl/100 m2 egyszeri alkalommal

– ültetéstől, kihajtástól a teljes tenyészidőszak alatt 0,5-0,8 dl/100 m2/hét öntözővízzel szétosztva, (trágyalével, műtrágyával keverhető)

HerbBacto-Vital L (lombra való készítmény)

– 3 %-os töménységben (10 l vízhez 3 dl) a teljes növényfelületre, tapadásnövelő anyag (VEKTAFID A 1 %, hőségben 0,5 %) hozzáadásával finom porlasztással permetezni, 7-10 naponta megismételni

– az erős napsugárzásra érzékeny

– kijuttatáskor figyelni kell, hogy a levél fonákja is kapjon a szerből

 HerbBacto-Vital T (talajextra készítmény)

– 3-4 dl/100 m2 / palántázáskor tiszta vízzel keverve beöntözni vagy permetezve 3%-os oldattal (10 l vízhez 3 dl)

– ültetéstől, kihajtástól 0,5 dl/100 m2/heti egy alkalommal, tiszta vízzel kijuttatva

– erősen fertőzött, szennyezett talajon alkalmanként megismételni  3 dl/100 m2 adagban

Komposzt kezelés

A HerbBacto-Vital A készítménnyel kezelt szervesanyagokban gyorsabban beindulnak a kedvező bomlási folyamatok. Használjunk két, tetővel fedett, alul ráccsal ellátott tárolóedényt a konyhai zöldhulladéknak. A tárolóba kerülő szervesanyagot töltéskor spricceljük be hígított HerbBacto-Vital A mikróbákkal (1 liter klórmentes vízhez 0,1 dl). Amíg a felső edény is megtelik, az alsó edényben kedvező hőmérsékleten felszaporodnak a hasznos mikróbák. Így a kerti komposztálóba ürítésekor már kedvező mikróbák millióit tartalmazza. A HerbBacto-Vital A fermentálással előállított mikróbák forgatás nélkül is elvégzik a komposztálást. Az eredmény sötét, darabos, szagtalan szervesanyag, ami a kertbe közvetlenül kijuttatható.

Olyan kerti komposzttárolót válasszunk, építsünk, amelynek talajkapcsolata van, fedett, de az esővizet a zöldhulladékra engedi, a zöldhulladékot nedvesen tartja.

házikert, zöldség